Hoe stuurt tado° X verwarmingssystemen aan met zowel radiatoren als vloerverwarming op waterbasis?
Hoe stuurt tado° X verwarmingssystemen aan met zowel radiatoren als vloerverwarming op waterbasis?
tado° avatar
Geschreven door tado°
Deze week bijgewerkt

De tado° X productlijn biedt een slimme oplossing voor verwarmingsinstallaties die gebruik maken van een combinatie van radiatoren en hydronische vloerverwarming. Hier volgt een overzicht van hoe het werkt en wat je moet doen om het te installeren.

Aandachtspunten voor vloerverwarming

Sommige Nederlandse woningen zijn gebouwd zonder zoneklep die de watercircuits van de vloerverwarming openen en sluiten. Wanneer je elke kamer onafhankelijk wilt aansturen, moet je een zoneklep op de verdeler van de vloerverwarming installeren. Hierdoor kan het tado° systeem de vloerverwarmingszone uitschakelen terwijl de verwarmingsketel nog steeds je kamers met een Slimme Radiatorknop X verwarmt.

Als je geen zoneklep in je systeem hebt, moet je er een in de aanvoerleiding van het vloerverwarmingssysteem installeren. Je kunt de Draadloze Ontvanger X rechtstreeks op deze klep aansluiten. De Draadloze Ontvanger X werkt met bijna alle zonekleppen - hoogspanning, laagspanning, standaard open en standaard gesloten. Wanneer je voor deze installatie wijzigingen aan je bestaande leidingsysteem moet aanbrengen, raden we je aan om de hulp van je plaatselijke verwarmingsmonteur in te roepen. Je installateur kan onze Handleidingen voor professionale installateurs raadplegen.

Let op: de meeste vloerverwarming-verdelers worden met een apparaat geleverd dat de temperatuur van het water meet en dat veel lijkt op een radiatorkraan, maar in feite dient om te voorkomen dat het water in je vloersysteem een bepaalde temperatuur overschrijdt. Het kan niet vervangen worden door een tado° Slimme Radiatorknop X.

Merk op dat elke kamer met radiatoren zonder Slimme Radiatorknop X warmte ontvangt als de verwarmingsketel wordt ingeschakeld. Om te voorkomen dat je deze kamers onnodig verwarmt, raden we aan om alle radiatorventielen die niet met een Slimme Radiatorknop X zijn uitgerust op vorstbeveiliging te zetten en ze alleen in te schakelen als de kamer in gebruik is.

Wanneer je meerdere vloerverwarming zones hebt, kun je deze afzonderlijk regelen door aparte zonekleppen te installeren die elk op een beschikbaar relais kunnen worden aangesloten op een Bedrade Slimme Thermostaat X of een Draadloze Temperatuursensor X. Vraag je installateur voor meer informatie.

Optie A: Sluit een Bedrade Slimme Thermostaat X aan op je verwarmingsketel en een Draadloze Ontvanger X op je zoneklep.

Dit is de meest gangbare oplossing voor verwarmingssystemen met zowel radiatoren als vloerverwarming.

Je hebt de volgende tado° X producten nodig:

• 1x Draadloze Slimme Thermostaat X - Starterskit (bevat een Draadloze Ontvanger X en Draadloze Temperatuursensor X )

• Slimme Radiatorknop X voor elke kamer die je individueel wilt regelen

• Bedrade Slimme Thermostaat X ter vervanging van elke bedrade thermostaat die nu de vloerverwarming regelt

De Bedrade Slimme Thermostaat X vervangt je huidige bedrade thermostaat om de verwarmingsketel aan te sturen.

De Draadloze Ontvanger X moet op je zoneklep worden aangesloten om de vloerverwarming te regelen.

De Slimme Radiatorknop X kan een bestaande radiatorknop vervangen.

De Starterskit komt met een extra Draadloze Temperatuursensor X, die in elke kamer met een Slimme Radiatorknop X als draadloze temperatuursensor gebruikt kan worden.

Optie B: Sluit een Bedrade Slimme Thermostaat X aan op je zoneklep en een Draadloze Ontvanger X op je verwarmingsketel.

Je hebt de volgende tado° X producten nodig:

• 1x Draadloze Slimme Thermostaat X - Starterskit (Bevat een Draadloze Ontvanger X en Draadloze Temperatuursensor X )

• Slimme Radiatorknop X voor elke kamer die je individueel wilt regelen

• Bedrade Slimme Thermostaat X ter vervanging van elke bedrade thermostaat die nu de vloerverwarming regelt

De Draadloze Ontvanger X moet naast je verwarmingsketel op de muur worden bevestigd. Hij werkt ook als Thread border router om je andere tado° X apparaten met de cloud te verbinden.

De Bedrade Slimme Thermostaat X kan een bestaande bedrade thermostaat vervangen.

De Slimme Radiatorknop X kan een bestaande radiatorknop vervangen.

De Starterskit komt met een extra Draadloze Temperatuursensor X, die in elke kamer met een Slimme Radiatorknop X als draadloze temperatuursensor gebruikt kan worden.

Optie C: Creëer een volledig draadloze setup met twee Draadloze Ontvangers X

Je hebt de volgende tado° X producten nodig:

• 2x Draadloze Slimme Thermostaat X - Starterskit bevat een Draadloze Ontvanger X en Draadloze Temperatuursensor X)

• Slimme Radiatorknop X voor elke kamer die je individueel wilt regelen

De eerste Draadloze Ontvanger X moet naast je verwarmingsketel op de muur worden bevestigd en de tweede moet rechtstreeks op je zoneklep worden aangesloten. Deze werken ook als Thread border routers om je andere tado° X apparaten met de cloud te verbinden.

De eerste Draadloze Temperatuursensor X moet in een kamer met vloerverwarming worden geplaatst. De tweede kan in een kamer met een Slimme Radiatorknop worden gebruikt als temperatuursensor op afstand. De Slimme Radiatorknop X kan een bestaande radiatorknop vervangen.

Optie D: Sluit een Warmtepomp Optimizer X of Draadloze Ontvanger X op je warmtepomp aan

Wanneer je een compatibele warmtepomp hebt (raadpleeg onze compatibiliteitsgids om dit te controleren), kun je alle bovenstaande opties kiezen, maar je kunt ook een Warmtepomp Optimizer X gebruiken in plaats van een Draadloze Ontvanger X.

Je hebt de volgende tado° X producten nodig:

• 1x Warmtepomp Optimizer X

• 1x Bedrade Slimme Thermostaat X OF 1x Draadloze Temperatuursensor

• Slimme Radiatorknop X voor elke kamer die je individueel wilt regelen

De Warmtepomp Optimizer X wordt op je warmtepomp aangesloten en werkt als een Thread border router.

Een Bedrade Slimme Thermostaat X of Draadloze Temperatuursensor X (afhankelijk van je setup) regelt de zoneklep van de vloerverwarming.

De Slimme Radiatorknop X kan een bestaande radiatorknop vervangen.

Als je een hybride warmtepomp hebt die OpenTherm of relais-aansluitingen ondersteunt, maar die niet compatibel is met de Warmtepomp Optimizer X, kun je tado° nog steeds installeren met een Draadloze Ontvanger X zoals beschreven in opties A, B en C.

Nog verdere vragen?

Stap-voor-stap installatie-instructies zijn voor elk apparaat beschikbaar in de tado° app. Als je liever een professionele installateur hebt die de apparaten voor je installeert, kan je installateur onze Handleidingen voor professionele installateurs raadplegen.

Je kunt controleren of je verwarmingssysteem compatibel is met tado° X met behulp van deze handleidingen:

Als je nog meer hulp nodig hebt, neem dan gerust contact op met het tado° team via chat en we helpen je graag verder.