Hoe stuurt tado° X verwarmingszones aan? Hoe kan ik de zoneregelaar van een kamer veranderen?
Hoe stuurt tado° X verwarmingszones aan? Hoe kan ik de zoneregelaar van een kamer veranderen?
tado° avatar
Geschreven door tado°
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een verwarmingszone is het leidingsysteem dat warm water van de verwarmingsketel/warmtepomp naar je kamers brengt en terug. Dit wordt ook wel een verwarmingscircuit genoemd. De kamers kunnen radiatoren of vloerverwarming hebben.

Als je meerdere kamers en verwarmingscircuits hebt, kun je efficiënter verwarmen en een hoger niveau van slimme aansturing van je verwarming krijgen door één apparaat aan te wijzen als zoneregelaar en te bepalen op welke kamers het moet reageren.

Slimme Thermostaat X-apparaten zijn meestal zoneregelaars. Door andere kamers aan deze zone toe te wijzen, communiceren de overige apparaten, zoals de Slimme Radiatorknoppen X en de Draadloze Temperatuursensor X, met de zoneregelaar. Ze werken samen om ervoor te zorgen dat er verwarming beschikbaar is in alle kamers die daar via radiatoren en vloerverwarming om vragen.

De Zoneregelaar veranderen

Wanneer je een Slimme Thermostaat X installeert, is deze beschikbaar als zoneregelaar. Er zijn standaard geen kamers toegewezen aan je zoneregelaar. Om de Zoneregelaar voor je kamers te veranderen neem je de volgende stappen in de tado° app:

1. Ga naar Instellingen > Kamers & Apparaten en

2. selecteer de naam van de kamer die je wilt aanpassen.

3. Onder verwarmingszone, selecteer zoneregelaar en verander naar een andere regelaar of selecteer Geen zoneregelaar (onafhankelijk).

Voorbeelden van correcte Zoneregelaar-setups:

De meeste woningen hebben een verwarmingszone.

Voorbeeld A: er is één Bedrade Slimme Thermostaat X die de verwarming van het hele huis aanstuurt. Dit is de zoneregelaar. In alle kamers zijn Slimme Radiatorknoppen X geïnstalleerd om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Voor warmtevraag communiceren de Slimme Radiatorknoppen X met de Slimme Thermostaat X om de verwarmingsketel of warmtepomp in te schakelen.

Voorbeeld B: een kamer heeft geen toegewezen Zoneregelaar, dus is onafhankelijk en communiceert met geen enkele zoneregelaar. Deze instelling is ideaal wanneer de kamer niet bij de Verwarmingszone hoort die door de Zoneregelaar wordt aangestuurd.

Dit werkt bijvoorbeeld in huizen met verschillende verwarmingszones voor radiatoren en vloerverwarming.

De Slimme Radiatorknop X communiceert niet met de Slimme Thermostaat X, die alleen zoneregelaar van de verwarmingszone is. Radiatoren en vloerverwarming worden in dit voorbeeld apart van elkaar aangestuurd.

Selecteer iedere kamer die niet aan de Zoneregelaar gekoppeld moet worden en stel de optie Zoneregelaar in op Geen zoneregelaar (onafhankelijk).

Voorbeeld C: er zijn twee of meer verwarmingszones, bijv. voor verschillende verdiepingen. In dit voorbeeld, stuurt iedere Slimme Thermostaat de Verwarmingszone aan van de verdieping waar hij zich bevindt. De radiatoren zijn voorzien van Slimme Radiatorknoppen.

De kamers op iedere verdieping zijn aan de respectievelijke zoneregelaar van die verdieping toegewezen. Wanneer een Slimme Radiatorthermostaat op de bovenverdieping verwarming nodig heeft, informeert het de Slimme Thermostaat die de bovenverdieping aanstuurt.